There was an error in this gadget

Wednesday, 15 June 2011

ATASI LESU DAN MENGANTUK DI PEJABAT

Salam korang2 sumer..........^ ^

Entry kali ni Ayda nk share tips tentang nak segarkn diri dr rase ngantuk & lesu di pejabat! tapi korg2 yg masih study pon leh ikut juga tip ni..! Ayda tau korg mesti perlukn tips2 cmni sbb Ayda pon alami benda yg samer..lg2 time tghari lps lunch.....rase berat je mata ni an.....! =.='

Lagi2 bila time hari Isnin..rase cam hari isninlah hari yg paling mmbosankn & paling malas nk pegi kerja...=..=!! xper2...ayda bleh bagi korg2 sume beberape tips yg bleh korg amalkn.....bace ni yer......^ ^



 rasa ngantuk & penat 
pasti mghantui diri korang di waktu sibuk 
sepanjang hari di pejabat..
perasaan mengantuk nilah yg mnyebabkn
kerja2 korang terbengkalai...!






BEBERAPA TIP YG BOLEH HILANGKAN RASA NGANTUK

Bersihkan Muka : brjalan ke tandas & basuh muka beberapa kali shingga segar..kmudian buka mata luas2. Ingat korg skrg berada di pejabat / kolej, bukan di bilik tidur..

Cahaya : cuba korg brjalan di tempat yg brcahaya sperti kat tepi tingkap yg terang..lihat pandangan luar..ini boleh mngurangkn rase mngantuk.

Muzik : pasang muzik yg korg suka krana ia dpt mningkatkn ketajaman otak & mngelakkn dr rase ngantuk..tetapi jgn pula korg pasang lagu yg mndayu2 krana akan mnambahkn lagi rasa mngantuk & jgn trlalu kuat shingga mnganggu org lain.

Senaman : cuba buat senaman ringan sperti brjalan2..pejabat korg mesti ade taman kecik, apa kata kluar skejap & tengok pokok2 yg mghijau..tentu mata korg akan segar.

TIP UNTUK MENGHILANGKAN RASA BOSAN DI PEJABAT


REHAT SEKETIKA 
hilangkan rasa bosan dgn brenti kejap drpd melakukan kerja..cuba buat gerakn2 kecik tuk merehatkn otot kaki, tangan, & bahu..urut perlahan leher korg @ lakukan bersama teman2 pejabat.

PERMAINAN KOMPUTER
dapat mmbuatkan fikiran korg segar ckit dari fikir pasal kerja2 di pejabat..scara xlangsung ia akan mngembalikn tumpuan kerja korg lepas tu..tapi ingat , jgn terlalu leka hgga lupa pada kerja.

MELAYARI INTERNET
korg boleh mncari maklumat2 di internet..cara cmni mngurangkn rasa bosan & boleh mmberikan idea baru @ muat turun bahan2 dari internet yg berkaitan dgn kerja korg @ sekadar hiburan.

MEMBACA
baca majalah @ buku bacaan yg sesuai sperti informasi tentang ksihatan, hiburan, motivasi, & sbgainya tuk mngatasi msalah kebosanan.

MENULIS
korg tau x..menulis di atas kertas sama ada dlm bentuk tulisan @ gambar dapat mngurangkn tekanan & perasaan negatif.

TELEFON
telfon teman rapat, saudara @ kluarga trdekat tuk brtanya kabar adalh 1 terapi yg baik.. selain tu ia juga boleh merapatkn lagi hubungan yg mesra.

JALAN-JALAN
ambil masa skejap jer tuk hilangkn rasa bosan dgn brjalan2 di pejabat sama ada jalan kaki @ mnaiki kenderaan ke kedai @ mngambil angin..tapi ingat..jgn nak merewang pulak ke tempat lain.

BERBUAL-BUAL
ajaklh teman pejabat korg berbual skejap..gosip pejabat adalah perbualan yg paling mnarik tuk mghilangkn rasa bosan & letih..tapi jgn keterlaluan shingga boleh mmbawa fitnah @ mnyakiti hati org lain.


MINUM
berehat skejap dgn minum kopi..brada di hadapan komputer terlalu lama boleh mnyebabkn mata mngantuk. minumlah kopi panas tuk segarkan tubuh.


MENONTON TELEVISYEN
di pejabat..trdapat ruang tuk menonton TV, atasi rasa bosan dgn menonton rancangan hiburan, filem, @ berita terkini tuk santapan minda & fikiran..tapi jgn samapi leka lak..cukup sekadar mghilangkn rasa bosan & ngantuk sajer...


hah..tulah die..ayda tau, korg pasti bosan bila stiap hari mngadap komputer..korg leh lah cuba tip2 kat atas ni tuk mngatasi msalah kebosanan sementara ketika di pejabat yer..selamat mencuba...! k......byeeee.......^ ^

suka kew..LIKE jer @ tinggalkan KOMEN korang k ^ ^

0 Si Cantik/Kacak Bagi Komen!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ DaK nOtY jEk BoLeH tEkAn LiNk At BaWaH nI.. ~