There was an error in this gadget

Thursday, 7 April 2011

AkU NaK aJaR kOrAnG sOmEtHiNg NiE..... : )

meh ar cni..jenguk ramai2 at blog aku yg xseberape nyer ni...
ade something aku nak ajar at korang...! xpecially..tok u oll yg ske memasak..! 
aku pown baru jek belajar wat ..tapi xsangke trus menjadi..
bangge lah jgak dapat wat sendri..!
arini..aku nak ajar korang cmner nak wat 

KEK COKLAT..!


dengan care pling ringkas ..cepat..dan sedap..! wah... : )
at bawah ni aku ade tulis an..bahan2 tuk wat kek coklat ni..! 
sume bahan2 tu korang leh ar cari at pasarayer yg berhampiran...

       Bahan-bahan

  • * 150g coklat
  • * 50g mentega
  • * 50cc susu segar
  • 3 biji telur
  • 50g tepung
  • 10g serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 40g gula aising
  • Secubit garam 
 senang je an bahan2 nyer..sume senang2 je nak cari... 
xyah nak pening2 kpale..! bahan2 at atas ni tuk kek yg bersaiz 18 cm only..!
lau korang rase xcukup..leh ar double an jek bahan2 tu! 
mne ar tau nak bg tok bakal mertua an..an..an.. heheheee~  : )

CARE-CARE nyer lak...

Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko...
Campur semua bahan * . Cairkan di atas api yang kecil. Bila mentega dah cair, padamkan api...
Panaskan pengkukus sehingga mencecah 140 degres (agak2 jek)...
          Asingkan telur kuning dan putih...
          Masukkan secubit garam dalam telur putih. Pukul sehingga berbuih. Bila dah berbuih, masukkan gula sikit demi sikit. Pukul lagi sehingga telur gebu..
Dalam mangkuk lain pukul pula telur kuning sehingga jadi macam mayonis. Kemudian masukkan cairan coklat tadi. Pukul lagi sehingga sebati...
Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kacau sehingga sebati...
Masuk pula telur putih sedikit dan dikacau. Ulang sampai habis...
 Kukus selama 45 minit. penutup pengkukus hendaklah di balut dgn kain..
supaye wapnyer nnti xjatuh ke dalam kek..
Selepas 30 minit dikukus,periksa kek supaya tidak kering ..api jgn terlalu besar...
Untuk hiasan bolehlah ditabur dengan gula aising..atau korang leh cairkan coklat 
and then curah jek at kek yg dh siap kukus..





mmm...cedap sgt2...!
                                  SELAMAT MENCUBE... : )

suka kew..LIKE jer @ tinggalkan KOMEN korang k ^ ^

0 Si Cantik/Kacak Bagi Komen!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ DaK nOtY jEk BoLeH tEkAn LiNk At BaWaH nI.. ~