There was an error in this gadget

Saturday, 18 June 2011

TIP KEMPISKAN PERUT

Salam korang2 sumer..........^^

Hi korg2 sumer...arini ayda nak share beberapa tip yg agak penting jugak tuk penampilan korg sumer...! tapi rasenya xsumer yg mngalami masalah ni kan...! ok khas tok korg2 yg ade msalah dgn perut muncet yer...bace ni..xmo malu2 k...^^

Sbenarnya Ayda pon ade msalah cmtu gak -.-'' ..dats why ayda nk share antra tip yg boleh kita amalkn..! Mesti korg pernah terfikir............
''Malunya..! badan kecik tapi perut buncit..
macam mana nak kempiskan perut ni.....
huhuhhuuu... : (


 kdg2 tu korg mesti pakai baju besar, wlaupon xsesuai dgn imej yg digayakn. Inilah salah satu msalah yg sering dialami olh wanita. Perut muncet! agak memalukn & camner cara nk kempiskn perut ek???
Ayda ada tip nya..ikut tip kat bwh ni.........

JANGAN BERLAPAR : biasanya korg akn makan dgn bnyak stelah korg tahan lapar. Makanan pmberi tenaga & bila korg gunakn tenaga kurg dari apa yg korg ambil..tubuh akan alami kejutan & kadar metabolisma badan jadi rendah..malah, ia xmmbantu dlm mmbakar kalori & mnjurus kpd perut buncet.

MAKANAN PAHIT : sblom korg makan, ambil sesuatu yg pahit cam kopi & brkumur beberapa saat sblom makan.Cara cmni boleh mnyebabkn tekak korg rasa pahit & mggalakkn rembesan enzim & asid HCL lalu ke isyarat otak.Kekurangan enzim & HCL dlm perut boleh melambatkn pghadaman.


MINUM AIR : minum air 8 gelas sehari..ia mmbantu metabolisme & pnyimpanan lemak dlm badan. Pngambilan air dpt mncairkn knsentrasi sodium dlm tubuh utk mlancarkn jumlah air yg kluar dr badan. Selain tu, dpt mnjamin fungsi hempedu supaya aktif mngeluarkn bendasing dlm badan.

ELAK MINUMAN BERGAS : korg sume mesti taukan..minuman bergas mngandungi 7-8 sudu gula & xbaik untuk kesihatan badan.

KURANG GARAM : pngambilan garam yg tinggi mggalakkn penakungan air..ini brmakna mngurangkn pngambilan garam mmbantu mngurangkan air dlm badan.

SARAPAN PAGI : korg tau x..mereka yg xambil sarapan pagi lebih cenderung tuk gemuk brbanding mereka yg sarapan pagi. Dgn sarapan pagi, ia mmbntu mnstabilkn hormon & paras gula dlm darah. Slain tu, pngambilan yogurt rendah lemak ktika sarapan dpt mmbantu mghilangkn lemak pd perut.

MAKAN & KUNYAH PERLAHAN-LAHAN : nikmati makanan scara prlahan2. Bila korg makan perlahan2, badan akan mghantar isyarat mnunjukkan kepuasan & mngunyah dlm jumlah yg kecik dpt memudahkn pghadaman. Korg boleh makan dgn kerap tapi dlm jumlah yg kecik.

HADKAN MAKANAN : jika korg nak makan makanan ringan yg mnjurus kpd penimbunan lemak di perut, korg patut mmberus gigi & mngunyah gula2 getah. Scara xlgsung dpt mmbantutkn slera korg. Kurangkn juga pngambilan majerin @ mentega dlm makanan korg.



MINUMAN MASAM : bila korg kat restoren @ gerai makan, pesan minuman limau nipis @ jus oren sebab minumam yg masam mggalakkn pmbakaran lemak.

SUMBER VITAMIN : buahan & sayuran adalah sumber vitamin, mineral, serat, & kndungan lemak yg rendah. Begitu juga dgn penambahan lada hitam dlm makanan mmbantu pghadaman & mningkatkn pmbakaran lemak.

PENGAMBILAN BIJIRIN : bijirin adalah sumber utama tenaga. Ia mngandungi karbohidrat kompleks, protein, vitamin, mineral, & lemak yg sikit.

BERJALAN-JALAN : lepas makan, cuba brjalan2 tuk mmbantu mghilangkn sebahagian kalori. Contohnya, stiap 25 lgkah korg brjalan, 1 kalori telah digunakn. Lakukan scara santai krana perut korg baru je di isi.

SENAMAN : buat gerakan punggung yg ringan tapi lama & lebih efektif. Latihan lain yg mggunakn alatan sperti hula hoop mmpu mnjadikn perut korg lebih kecik & cantik.
AKTIVITI FIZIKAL : misalnya menaiki tangga, brjalan cepat, berenang, berbasikal & mmbuat regangan.

TIP NI PULA DIAMBIL DARIPADA BUKU 
'THE FLAT BELLY DIET' HASIL KARYA LIZ VACCARIELLO & CYNTHIA SASS

# ambil makanan dgn jumlah sebnyak 4 hidangan yg mmpunyai nilai 400 kalori stiap hari.

# jangan biarkn perut kosong lebih drpd 4 jam.

# ambil makanan yg mngandungi lemak tak tepu dlm hidangan anda, contohnya, kekacang, sayuran brlemak,minyak kacang, minyak zaitun, minyak jagung & sebagainya.

# ketika alami tekanan, scara xlangsung badan akan mghasilkan hormon kortisol yg menjurus kpd penimbunan lemak di perut. Oleh tu, cuba redakn tekanan agar anda dpt melakukn program kempiskn perut dgn berkesan.

# jalinkn hubungan & cari teman sebnyak yg mungkin utk brkongsi & berbincang bg mendapatkn informasi yg bersesuaian dgn msalah anda.

# biasakn diri utk mencatat @ mngingati apa saja yg anda makan & jumlah makanan yg diambil.

PETUA LAMA
~ bancuh segelas air teh tanpa gula, perah sbijik limau nipis ke dlm air teh td..amalkn stiap hari.
~ gilingkn kapur sirih dgn daun jambu batu..sapu pd perut stiap hari sblom tido.

PETUA MODEN
~ senaman latih tubi di rumah, lakukan sblom tido (10-15 kiraan stiap hari)
~ buat kerja rumah sperti, kemas rumah, kemas bilik tidur, & boleh juga mgangkat beban swaktu mngemas rumah. Ia bukan saja dpt mmbakar 350 kalori tapi turut mmbakar lemak yg terkumpul pd perut.

ok..tulah antra tip yg ayda nak kogsi ngan korg2 sume...harap korg amalkan tip2 yg ayda bagi ni...selamat berjaya....byeeeeeeeeeeeee............^^
Add caption






suka kew..LIKE jer @ tinggalkan KOMEN korang k ^ ^

0 Si Cantik/Kacak Bagi Komen!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~ DaK nOtY jEk BoLeH tEkAn LiNk At BaWaH nI.. ~